Kategoriler

Sprocu Kronik Kasık Ağrısı Nedir?

Sporcu kronik kasık ağrısı denen rahatsızlık uzun yıllar boyunca osteitis pubis, addüktör tendinopati, iliopsoas disfonksiyonu, sporcu fıtığı, gilmore kasığı, ve kronik addüktör kas zorlanması gibi değişik isimler almıştır. Çünkü  Uzun süreli kasık ağrısı ise birçok yapıdan kaynaklanabilir ve tanı ve tedavisi hekim ve hasta için zorlayıcı nitelikte olabilir.

Kasık ağrısı yeni gelişmiş (akut) ya da uzun süreli (kronik) olabilir. Yeni gelişmiş kasık ağrısının en sık sebebi iç uyluk (addüktör) kasların yırtığıdır.

Sıklıkla ani yön değiştirmelerin olduğu, öne yana deparlar yapılan, şut çekme, tekme atma gibi zorlayıcı hareketlerin olduğu spor dallarında (futbol, basketbol, voleybol, tenis, taekwondo, atletizm vb.) sıkça görülür.

Hastalığın sebepleri arasında geçirilmiş kasık sakatlanması, dış kalça kaslarının iç uyluk kaslarına göre çok daha kuvvetli olması, karın ve bel kaslarında kuvvet azlığı, kalça ekleminde esneklik azlığı, bölge kaslarında esneklik azlığı, bel omurga eklemlerinde esneklik azlığı, sürekli ağır ve sık yapılan antrenmanlar (yetersiz dinlenme ve toparlanma) sayılabilir.

Tanı koymada görüntüleme yöntemleri kullanılması çoğu zaman gerekli olmakla birlikte esas tanı koydurucu hekimin fizik muayenesi ve tecrübesidir. Muayenede kıkırdak ve bağlarla birbirine bağlı leğen kemikleri ve kuyruk sokumu (simfisis pubis, sakroliliak eklem) bu yapılardaki ağrı, az ya da aşırı hareketlilik, bu kemiklere tutunan kaslar (karın kasları, ön ve yan kaslar, ön kalça ve uyluk kasları, iç uyluk kasları) ve eklemlerde (kalça, bel, sakroiliak) az ya da aşırı hareketlilik değerlendirilir.

Tedavide en önemli husus problemli oluşumu doğru tespit edip doğru müdahaleyi yapmaktır. Genellikle proloterapi ve nöroproloterapi ile çok kısa zamanda çok iyi sonuçlar alınmaktadır. Sonrasında ise uzun süreli düzeltici kuvvet ve germe egzersizleri ile olası nüksler engellenmektedir. 

Resim
İzmir
randevu@agriterapi.com
www.agriterapi.com ©
X