Kategoriler

Avasküler Nekrozda Proloterapi Etkin midir?

Avasküler nekroz kan akışının kesilmesine bağlı olarak gelişen kemik dokusu ölümüdür. Osteonekroz olarak da adlandırılan avasküler nekroz kemiğin içinde küçük kırılmalara ve sonuç olarak kemikte çökmeye neden olabilir.

Kemiğin kırılması ya da eklemin yerinden çıkması sonucunda kemiğin bir bölümüne kan akışı kesilebilir. Avasküler nekroz uzun süre veya yüksek dozda steroid ilaç kullanımı ya da aşırı alkol alımıyla da ilgili olabilir.

Avasküler (Aseptik) nekrozlar sıklıkla femur (uyluk kemiği) başını etkilemekle birlikte daha az sıklıkla humerus (kol kemiği), tibia (bacak kemiği), el bileği ve ayak bileği kemiklerini de etkileyebilmektedir. Bazı kan hastalıklar, steroid (kortizon) kullanımı, emboli (pıhtı) gibi nedenlerle oluşabilmektedir. Nedeni ne olursa olsun sonuç olarak kemik dokusunun nekrozu (ölümü) gelişmektedir.

Avasküler nekrozların en sık görüleni ve sonuçları dolayısıyla en önem verileni “femur başı avasküler nekrozu” dur. Genç popülasyonu etkilemesi ve kişinin fiziksel hareketlerini kısıtlamasıyla, etkilenen hastaların hayat konforunu ve üretkenliklerini olumsuz etkilemektedir.

Hastalar en çok eklem ağrısından ve ağrı nedeniyle hareketlerinin kısıtlandığından şikayet ederler.

Hastalığın tanısında radyolojik tetkikler önemlidir. Bu amaçla röntgen filmleri, MRG (manyetik rezonans görüntüleme), sintigrafi, BT (bilgisayarlı tomografi) ve SPECT (tek foton emisyonlu bilgisayarlı tomografi) tetkikleri kullanılabilmektedir.  

Halen uygulanan cerrahi tedavilere rağmen hastalığın kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Yapılan tedavilerin öncelikli amacı oluşan patolojinin kötüleşmesini durdurmak, kemiğin çökmesini engellemek ve daha ileri evrelerde kalça protezi operasyonunu olabildiğince ileri yaşlara ötelemektir.

Tedavide proloterapinin başarı oranları özellikle çok ilerlememiş vakalarda oldukça yüksektir. Proloterapi dokuya olan kan akışını arttırmakta, bağları kuvvetlendirerek kemiğe binen yükü azaltmakta ve ayrıca osteoblast ve kondroblast gibi hücrelerinin proliferasyonunu sağlayarak etki etmektedir.

Resim
İzmir
randevu@agriterapi.com
www.agriterapi.com ©
X