Omuz eklemi vücutta bulunan eklemlerden en fazla hareket kapasitesi olan eklemdir. Bu eklem sadece kolu hareket ettirmekle kalmaz elimizi herhangi bir işi yaparken dengede tutulmasını da sağlar.
Omuz ağrıları; bel, boyun ve diz ağrılarından sonra vücutta en sık rastlanılan eklem ağrılarındandır. Yaşın ilerlemesi ve yıpranmanın artması omuz ağrısı sıklığını artmaktadır. Hafif ağrıdan günlük yaşamı altüst edecek kadar değişik şiddetlerde omuz ağrıları olabilir. Vücudun oldukça hareketli bir organı olan omuz, günlük yaşamda yapılan olumsuz hareketlerden çok etkilenir. Omuz ağrılarının küçük bir kısmı akut olarak başlar. Çoğunlukla kronik karakterli olup günlük yaşamı oldukça kısıtlayabilir.
Yaralanma sonucunda rotator cuff denen omuz eklemini saran kas, tendon ve bağlarda yırtılma, yumuşak dokuların sıkışması (impingement), eklem kireçlenmesi (osteoartrit) gibi birçok hastalık meydana gelebilir. Geniş hareket açısına sahip omuz ekleminde hareketle ağrı oluştuğu için zamanla kişi eklem hareketini azaltır hatta tamamen hareketsiz hale getirerek donuk omuz (frozen shoulder) denilen hadisenin gerçekleşmesine neden olur.
Dolayısıyla omuz eklemi ile ilgili problemler kemiklerden daha çok kaslar, ligamentler ve tendonlarla ilgilidir. Proloterapi işte tam da bu yüzden kronik omuz ağrılarında çok önemli bir tedavi yöntemidir. Proloterapi ile omuz eklemi stabilizasyonu sağlanmakta, omuzu saran tendon ve ligamentler tamir edilmekte, eklem içi sıkışmalar ve yapışıklıklar giderilmekte, bununla birlikte ağrı da ortadan kalktığı için hasta omuz eklemini rahatlıkla hareket ettirmeye başlamaktadır.