Omurgamızın bel bölgemizde bulunan kısmına lomber omurga adı verilir ve 5 adet omur kemiğinden oluşur. Bu beş omur kemiği birbirine faset eklem dediğimiz eklemlerle ve ligamentum flavum dediğimiz bir ana bağ doku ile ve aralarındaki diskler ile bağlıdırlar.
Tüm bu yapıların arasında ise spinal kanal veya omurilik kanalı da denen ve içinden beyinden çıkan sinirlerin yani omuriliğimizin geçtiği bir boşluk vardır. Söz konusu bu boşluğun eklemlerin sağlamlığından sorumlu bağların gevşemesi neticesinde veya travmalar neticesinde azalması, çapının daralması sinirlerin sıkışmasına ve ağrıya güçsüzlüğe uyuşmalara yol açar. Lomber spinal stenoz hastalığı tıpta bu bozukluğa verilen addır.
Lomber spinal stenoz tanısı almış hastalar yani belinde kanal darlığı olan hastalar için proloterapi ameliyat kararı öncesi mutlaka ve mutlaka denenmesi gereken bir tedavi yöntemidir. Çünkü darlıkların ana sebebi büyük oranda omurganın sağlamlığını (stabilitesini) sağlayan bağ dokudaki gevşemeler (laksisite) olmaktadır. Bu gevşemelerin tedavi edilmesiyle kanala bası yapan gerekçe önemli ölçüde ortadan kalkmaktadır.
Kaldı ki bağ dokusu kuvvetlenmemiş ve gerektiği gibi işlevini yapamayan hastalar ameliyat olsalar dahi esas neden ortadan kalkmadığı için yeni fıtıkların ve darlıkların adayı konumunda olacaklardır. Bu sebeple ameliyat olması gereken hastalar ve hatta bağları zayıf olmasına rağmen ameliyat olmuş hastalar da mutlaka omurga bağlarını kuvvetlendirecek proloterapi tedavi protokollerine dâhil olmalıdırlar.