Mezoterapi düşük dozlarda farmakolojik ilaçların patolojinin olduğu en yakın alana küçük özel iğneler aracılığıyla manuel olarak veya mezoterapi enjeksiyon aletleri ile cilt içine özel teknikler yoluyla enjekte edilerek uygulanan tıbbi bir yöntemdir.
İğneleme yöntemi ile tedavi çok eskilere (Çin’de akupunktur uygulaması ve Hipokrat’ın ağrı tedavisinde kaktüs veya incir lifi uygulaması) dayansa da farmakolojik ajanlarla kombine bir şekilde sistematize edilip uygulanması Fransa’da genel cerrahi uzmanı olan Dr.Pistor tarafından gerçekleştirilmiştir. İlk mezoterapi tabiri 1958’de yine Dr.Pistor tarafından kullanılmış ve günümüze kadar üzerinde birçok çalışma yapılarak gelmiştir.
Mezoterapi ülkemizde estetik açıdan yaygın olarak kullanılıp bilinmesine rağmen en etkili olduğu alan ağrı tedavisidir.
Ağrı mezoterapisi ile kas ve eklem ağrıları, fibromiyalji, menisküs, tetik parmak, stres kırıkları, bağ yaralanmaları, romatizma, zona, aşil tendon problemleri tedavi edilir.
Ağrı mezoterapisinde çeşitli ilaçlardan oluşan karışımlar, belirli yöntemler ile cilt içine mikro şekilde çok düşük dozlarda uygulanması, yavaş emlim sonucunda bölgede uzun süre kalarak etki göstermesi hedeflenen uygulamadır.
Mezoterapi işleminde genellikle 4mm boyutunda ve çok ince iğne ucuna sahip enjektörler kullanılmaktadır. O nedenle işlem diğer birçok yönteme göre daha az acılıdır.
Birçok tedavi yönteminin kullanılmadığı antikoagülan (kan sulanırıcı), gastrik ülser, romatizmal hastalıklar ve bunun gibi durumlarda mezoterapi güvenli bir şekilde kullanılabilmektedir.